URME DE CULTURĂ

2009

A fost finanţat de ICR prin programul Cantemir şi realizat de Asociatia VBC in parteneriat cu ASSOCIATION SANS BUT LUCRATIF LORCA 98” din Bruxelles, Belgia împreună cu FUNDAŢIA PENTRU MEŞTEŞUGURI din Bucuresti, Romania şi Association Culturelle “LARZAC VILLAGE D’EUROPE” Le Caylar, Franţa.

Obiectivul general al proiectului a fost promovarea în Franţa şi Belgia a patrimoniului cultural material şi imaterial al comunităţilor etnografice din România, în contextul diversităţii culturale naţionale şi europene, respectiv prin prezentarea pentru publicul larg a meşteşugului încondeierii ouălor (Moldova) şi a meşteşugului realizării zgărdanelor (Maramureş).

În plus, VBC a prezentat publicului european, prin intermediul teatrului de marionete, o selecţie de dansuri populare din „Jocul de acasă în Oltenia, Moldova şi Banat”, proiect realizat anterior sub egida UNESCO de o echipă condusă de artistul marionetist Bruno Mastan.

Sute de spectatori din Franţa şi Belgia au participat la expoziţie, la ateliere si la spectacolele de marionete susţinute de artişti si meşteri populari români renumiţi. La vernisajul expoziţiei au fost invitati să participe reprezentanţi din media locală din cele două locaţii ale proiectului, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi membri ai comunităţilor locale.
A fost realizat un film pentru a prezenta tehnicile de lucru ale celor două meşteşuguri avute în vedere şi obiceiurile şi costumele tradiţionale din spectacolul de marionete.
O parte din etapele evenimentului propus au fost prezentate in mai multe contexte naţionale şi internaţionale.

Galerie

Documente proiect